dilluns, 30 d’octubre del 2017

La castanyada
I tu de qui ets?

Els celtes fa molt de temps tenien una festivitat que servia per donar la benvinguda a l'època fosca i en la que es creia que els difunts podien contactar amb els vius. Després el cristianisme se la fa pròpia, nomenant el primer dia de novembre la festa en honor als difunts.

Antigament els campaners de molts municipis a Catalunya, passaven la nit tocant en honor als difunts i era costum que la gent els obsequies amb viandes de la temporada, els típics fruits de la tardor: moniatos i castanyes.


Halloween neix del mateix bressol celta, All Hallows Eve significa vigília de tots els sants, de la creença que els morts tornaven a la terra per demanar ofrenes i si no s’accedia a la petició els maleïen, davant la pregunta “trick or treat”, el conegut: truc o tracte.


Per espantar els esperits guarnien les cases amb elements desagradables, ossos, teranyines o les carabasses. A les comarques del Ripollès, d’Osona i a la Franja de Ponent durant l’època medieval ja es buidaven les carabasses i s’omplien amb una espelma flamejant “per fer la por”.


Siguis de qui siguis, no et pots perdre la festa!!! aquí us deixem unes propostes per gaudir de la celebració:

Treballs manuals per divertir-se i llepar-vos els dits.
Sortides amb la canalla per conèixer l’entorn i participar de  les tradicions. 
CANÇÓ DEL MARRAMEU