divendres, 12 de març del 2021

FAQ's: Què és un comitè d'empresa?

QUÈ ÉS UN COMITÈ D'EMPRESA?

És un grup de treballadors i treballadores escollides mitjançant un procés electoral, pels seus companys/es, que representa a tota la plantilla de l'empresa per garantir els seus drets i vetllar pels seus interessos dins d'aquesta. 
El comitè garanteix la negociació i la participació dels treballadors i treballadores en l'activitat i presa de decisions de l'empresa.


No està obligada a tenir-ne a no ser que hi hagi més de 1.000 persones treballadores. Tot i que és habitual -i aconsellable- que en tingui a partir de 50 treballadors/es.

L'article 66 de l'Estatut de Treballadors determina el nombre de membres del comitè en funció del nombre d'empleats de l'empresa.

El comitè està format per persones que treballen a l'empresa, que han estat triades de manera democràtica i que ostenten la representació de tota la plantilla.


  • Els membres del comitè seran els interlocutors entre els treballadors/es i l'empresa, així que faran arribar els vostres suggeriments i reclamacions a la gerència.
  • Negociarà amb l'empresa per tal d'aconseguir les millors condicions pels seus treballadors/es.
  • El comitè et pot facilitar informació d'interès.
  • Pots dirigir-te als seus membres amb dubtes i consultes referents al teu lloc de treball, funcions, drets... En cas de rebre un expedient o sanció, podran ajudar-te a fer alegacions, acompanyar-te al tribunal laboral, etc.

Les eleccions sindicals són el procés electoral mitjançant el qual els treballadors i treballadores  d'un mateix centre de treball escullen democràticament els seus representants als òrgans unitaris de representació: comitès d'empresa o delegats de personal.

Són elegibles els treballadors i treballadores que tinguin 18 anys complerts i una antiguitat a l'empresa de 3 mesos.


El dia assenyalat per la Mesa Electoral es durà a terme la votació, en el teu centre de treball durant la jornada laboral. Per les característiques del nostre sector es habitual fer servir urnes itinerants. També es possible que es faciliti el vot per correu. 

Podran votar tots els treballadors fixos i interins que tinguin com a mínim d'un mes d'antiguitat i majors de 16 anys.


Si hi ha eleccions sindicals properament, posa't en contacte amb nosaltres i apuntat com a candidat/a la nostra llista. Si després de les eleccions surts escollit/da, formaràs part del comitè d'empresa. Ser delegat/da del comitè implica un compromís de traballar pel benefici dels teus companys/es i per a això tindràs una sèrie d'hores, dins de la teva jornada, de dedicació a tasques del comitè. 


La Federació d'Ensenyament de la USOC té representació en comités d'empresa com Fundesplai, Fundació Pere Tarrés, 7 i Tria,  Alimentart, Valors...ENCARA TINC DUBTES...
Contacta amb nosaltres i alguna de les responsables del lleure et facilitarà tota la informació que et calgui.
lleure@usoc.cat